9 månader

Olivia fyller 9 månader idag. Vi är mitt uppe i semestern och det är inte många blogginlägg vi hinner med som ni märker ;).
Det är krypa fort, stå upp och leka med Ella som är dagens tema härhemma. Hon ställer sig upp överallt och nu är huset även säkrad i 72 cm höjdniveau ;). Hon sover från 20-08 igen och har fortfarande ett långt och ett kort sovpass på dagen. De första 2 veckorna efter 8 månaders dagen var hon sjukt lätt att lägga. Blev så förvånad när jag bara la henne i sängen och så pratade hon med sig själv och nallarna i 15 min och sen sov hon. Senaste 2 veckorna fick vi betala för det då hon varit jättegnällig vid nattning och bara ställer sig upp och gråter/gnäller hela tiden. Igår och idag har hon varit lätt igen så jag håller alla tummar och tår för att det håller i sig. Jag har nog varit lite delaktig i att hon fortsätter gnälla då jag inte kan låta bli att gå in och klappa henne försiktigt på kinden och så somnar hon på 3 min...då lär hon sig ju fort att om jag gnäller så kommer mamma och hjälper mig somna. Matskemat ser ut såhär: 08 - ersättning/välling, 10 - mellis frukt/advokado/smörgås eller likn. Efter det somnar hon. Kl 12 middag beroende på hur länge hon sover. Kl 15 gröt. Efter det sova middag. Kl 18 middag. Kl 20 välling och sen sova för natten. Hon sover fortfarande hela natten och har nästan slutat vakna på kvällen också. Vi hade en märklig natt dock där hon vaknade och inte somnade om för första gången. Jag fick inte lämna sovrummet (hon låg och stirrade på mig i mökret kl 03.30) och varje gång hon somnade vaknade hon var 20 min och var ledsen. Vet inte om hon hade ont eller vad men något var fel i alla fall. För första gången slutade det med att hon fick sova hos oss ... var jättemysigt faktisk ...  men ska absolut inte bli en vana och som tur är så har hon fortsatt sova natten ut sedan dess (annars kan en blödig mamma lätt ta med sig en kramandes Olivia in i sengen ;)).
Det nya är också att hon har lärt sig kramas. När hon är lite nannig så lägger hon sig mot axeln och säger mysiga ljud samtidigt som hon öppnar och stänger sin hand mot min rygg (eller pappas). Finns nog inget mysigare!! Ella får också uppleva detta eftersom Olivia nog 10 gånger pr dag lägger sig på henne och kramar henne, så himla fint! Fattar inte hur tålig Ella är, hon reagerar inte ens även om Olivia klättrar på henne så sover hon vidare eller leker vidare precis som vanligt. De delar allt både leksaker och mat så troligen tycker Ella om sin lillasyster som matar henne och kastar bollen till henne. Olivia ger de flesta riskakor och smörgåsrån till Ella. När Ella tar maten försiktigt ur Olivias hand så gapskrattar Olivia =). Sen titar Olivia på mig och gnäller lite för hon vill ha en ny riskaka som hon 2 min senare ger till Ella igen ... så kan vi hålla på länge!
Oj nu får vi nog sluta för denna gången. Efter helgen åker jag och Olivia till min familj på jylland så då blir det nog också lite blogg-torka ;).
Lite bilder från veckan.
.

Kram...

Kram...

Kram...

Kram...

och kram... Ella hänger med runt i huset. Där Olivia är är hon (eller så är det för att jag också är där ;))

Stora tjejen!

Mina fina tjejer delar på Ellas leksak.

Roligt att sitta på kanten =). Skitig i hela ansiktet efter en kväll på trädäcket.

Funderar...

När man ramlar är det viktigt att förbereda sig i tid!

Som tur är inte så längt ner och med pappa i hälarna =).

Olivia har fått en lekhage av morfar. Riktigt skönt när man t.ex lagar mat och inte kan hålla fullt koll på en utforskande baby.

Kram...Ella får skylla sig själv när hon går in i hagen till Olivia. Det måste ju betyda att hon gillar det lite i alla fall =).